Land of choice

Locuinte „sociale” de lux la Cisnadie – 250 RON chiria!


Stati nu va grabiti ca nu e oferta, a fost oferta pentru cine a stiut.

Aceste locuinte atat de controversate dupa ce s-a tot incercat vanzarea lor la licitatii la care nu se prezenta mai nimeni, au fost pana la urma date in chirie, totul a fost facut la repezeala si o sa vedem mai jos de ce. Este vorba despre cartierul de locuinte construit de Kirschbaum pe banii „Primariei Cisnadie” bani imprumutati de la BCR Sibiu vreo 2.38 milioane EUR. Cartierul din vagauna de langa lac unde au fost cotetele de porci ale locatarilor blocurilor de mai sus (veniti de la tara neobisnuiti cu traiul de la oras au practicat o buna perioada de vreme o „zootehnie” de subzistenta cu porci, gaini, gaste etc. inca din vremea lui Ceausescu si pana la prima inscaunare a lui Huja ca viceprimar care „baiat finutz european” umblat prin Germania chiar si prin inchisorile ei si ale patriei muma, dupa cum singur recunoaste, se inscauneaza viceprimar si rade acele cotete ale oamenilor. Un lucru salutat la vremea aceea de multa lume chiar si de mine care nu aveam porci si tanjeam dupa „valorile europene” – ce prost eram!).

Am sa redau mai jos o scurta retrospectiva a „incurcaturilor” prin care a trecut afacerea „Locuinte sociale” transformate apoi in Locuinte de vanzare din domeniul privat al orasului, incercare de trecere in curtea ANL-ului care nu mai avea bani, revenite inapoi in curtea „privata” a primariei si in sfarsit inchiriate catre 60 de familii alese „pe spranceana”.

Retrospectiva:

Ilegalitatea

 Primarul din Cisnadie a initiat in 2005, prin incalcarea flagranta a legislatiei in vigoare, o afacere a carei miza se ridica la peste doua milioane de euro.

 Sub acoperirea construirii unui cartier de locuinte sociale, se intentioneaza construirea unui cartier rezidential in Cisnadie. In firma aleasa de primar, Kirschbaum SRL, este actionar un controversat magnat sibian de origine germana, Werner Keul, vicepresedintele echipei de fotbal FC Sibiu. Pentru a-si satisface clientela, dar fara a pricepe care-i sunt atributiile, primarul a organizat ilegal o licitatie pe care a condus-o personal spre firma lui Keul, el fiind si acela care a semnat contractele cu firma implicata, precum si cu sucursala sibiana a bancii care a acordat imprumutul de 2,38 milioane de euro necesar proiectului.

Deloc intamplator, co-semnatarul celor doua contracte, directorul executiv cu delegatie al Primariei Cisnadie, Stela Heutschy, este chiar sotia unuia dintre co-actionarii de la Kirschbaum, Peter Hans Keutschy. Caruselul ilegalitatilor de la Primaria Cisnadie este in plin avant, iar primarul Krech, membru al Forumului German, declara ca, daca n-ar fi legea, el ar face multe lucruri frumoase pentru urbe.

Iata ce declara un ziarist care a fost sunat de primarul Krech in legatura cu aparitia publica a anuntului de licitatie publica:  „Ne-a sunat Krech! A sunat la redacţie, într-o zi, şi m-a întrebat când poate să îi apară un anunţ. Anunţul era al licitaţiei publice prin care Krech încerca să construiască locuinţele sociale. Licitaţia publică pe care a „câştigat-o”, ulterior Kirschbaum. Licitaţie cu cântec, despre care am scris. Ei bine, chiar Krech a sunat la ZIARUL de Sibiu şi m-a întrebat „ăsta ce e, săptămânal? A, păi eu aveam nevoie să apară anunţul cu licitaţia mâine. Că am uitat să îl pun în presă. Trebuie cu 14 zile înainte de licitaţie şi s-a dus termenul”. Nu numai că uitase să pună anunţul, conform legii, dar a şi mărturisit lucrul acesta singurului ziar de anchete din judeţ!.

Am scris. Apoi am scris din nou. Şi aşa am arătat judeţului ce se petrece la Cisnădie. Unde farurile legii ajung doar prin presă.

de Laurenţiu PARNICĂ         Data aparitiei: 2005-11-07 aveti aici tot articolul.

 Aprozar cu 72 de apartamente

 In luna mai 2005, primarul orasului Cisnadie, Johann Krech, s-a substituit Consiliului Local si a organizat o licitatie publica pentru construirea unui complex de locuinte sociale. Astfel, prevalandu-se de o hotarare a Consiliului Local Cisnadie, care se referea la inchirierea a 32,2 mp pentru un aprozar, primarul Krech emite o dispozitie pentru organizarea unei licitatii publice referitoare la constructia unui complex de locuinte sociale pe o suprafata de 1.000 de ori mai mare. Conform legii, pentru sustinerea si executarea proiectului privind complexul de locuinte sociale, primarul avea nevoie de o hotarare a Consiliului Local. Deoarece aceasta lipsea, Consiliul nefiind nici macar informat despre licitatie, primarul a ales totusi, la intamplare, o hotarare emisa de Consiliul Local si, pe baza acesteia, a dispus ce avea el nevoie sa dispuna. Dovedind ca nu-i pasa de lege, dar stie ce face, primarul Krech a scris chiar in capul Dispozitiei emise (nr.56/6 mai 2005) faptul ca avand in vedere un referat privind licitatia „pentru inchirierea unui spatiu in suprafata de 32,25 mp, in conformitate cu Hotararea Consiliului Local nr.79/2005”, dispune constituirea unei „comisii de evaluare a ofertelor in cadrul licitatiei publice din data de 9 mai 2005 pentru creditarea si executarea unui complex de locuinte sociale”. Cel desemnat de catre primarul Krech drept presedinte al comisiei de evaluare nou- constituite a fost, evident, tot primarul Krech. Cine altcineva putea evalua mai bine decat el oferta care avea sa vina? Cu Dispozitia 556 la baza, primarul a organizat licitatia din 9 mai 2005 la care, cum altfel?, a participat doar firma Kirschbaum SRL, singura care si-a permis, probabil, sa achite 50 milioane de lei pe cele sapte pagini ale Caietului de sarcini. Surprinzator, de aceasta data, primarul a respectat legea si a decis repetarea procedurii de licitatie. In aceeasi zi s-a facut si selectia de oferte pentru linia de finantare a investitiei, castigatorul fiind BCR sucursala Sibiu.

  Kirschbaum vine si castiga

 Pe 21 iunie 2005 a avut loc, din nou, licitatia pentru complexul de locuinte sociale. Castigatorul desemnat a fost firma Kirschbaum SRL, singura care s-a prezentat la licitatie.

Desi, cum am aratat, Consiliul Local nu a emis vreo hotarare privind aceasta licitatie, el a acceptat totusi afacerea primarului Kersh prin aceea ca, la sfarsitul lui iunie 2005, a aprobat obtinerea unui credit de 2 milioane de euro + TVA (?) de la BCR sucursala Sibiu pentru construirea a 64 de locuinte sociale. Ulterior insa, pe 27 iunie 2005, primarul Kersh incheie un contract de credit cu reprezentantul BCR sucursala Sibiu pentru proiecte de investitii in valoare de 8,55 milioane lei (RON). Dincolo de faptul ca a modificat creditul din euro in lei, in contractul semnat cu BCR primarul a modificat si graficul de rambursare al creditului asa incat, conform declaratiilor unor consilieri locali din Cisnadie, „el protejeaza actualul executiv, printr-o perioada de gratie si o rambursare relaxata pana la terminarea mandatului, dar inrobeste prin dublarea sumei si chiar prin triplarea acesteia urmatoarele mandate”. Doua luni mai tarziu s-a incheiat si contractul cu firma Kirschbaum, afacerea fiind astfel finalizata prin semnatura primarului Kersh si a directorului executiv Stela Heutschy, sotia unuia dintre actionarii de la Kirschbaum. Si in acest contract a aparut, cum altfel?, o modificare: in loc de „8 unitati locative cu un total de 64 de apartamente”, primarul a decis „construirea a 9 unitati locative cu 72 de apartamente finisate, la cheie, P+1, terase necirculabile”.

 Dincolo de toate aceste „erori legale”, primarul Krech a mai umblat si la buget, umflandu-l artificial in scopul de a beneficia de un credit corespunzator pentru afacerea cu Kirschbaum. Asa se face ca, daca bugetul local aprobat pentru anul 2005 prevedea ca venituri proprii 35,3 miliarde lei, pe site-ul Primariei Cisnadie veniturile proprii se ridica la 49,2 miliarde lei. Conform unuia dintre consilierii locali din Cisnadie, falsul este justificat de „dorinta primarului de a beneficia de un credit cat mai mare, dar care, conform legii, este limitat la 20 la suta din veniturile proprii”.

 Consilierii locali din Cisnadie au mai semnalat si o alta ciudatenie in afacerea cu „locuintele sociale”. Conform unui anunt din presa locala sibiana, Finantele Publice Sibiu au anuntat vanzarea prin licitatie publica a 15 apartamente ale acestei societati, ceea ce inseamna executare silita, lucru care ar fi trebuit sa impiedice participarea frmei Kirschbaum la licitatia lui Kreh. Numai ca, din datele puse oficial la dispozitie de conducerea Finantelor Publice Sibiu, rezulta ca firma Kirschbaum nu a inregistrat, la data organizarii licitatiei, obligatii restante la bugetul de stat. Executarea silita viza, nu datorii ale firmei, ci „executarea unei garantii depuse de SC Kirschbaum SRL pentru cateva societati care au beneficiat de esalonare la plata obligatiilor bugetare, esalonare nerespectata de catre acestea”. Printre firmele pentru care a garantat societatea Kirschbaum se afla si cateva in care aceasta este actionar persoana juridica: Balan Construct SRL, Secon SRL si Sanek Construct SRL.

 Locuinte sociale de lux

 Conform caietului de sarcini realizat de primarul Kreh, dar si a unui proiect realizat de SC Solventa Investment SRL, locuintele ”sociale” ascund de fapt apartamente de lux realizate dupa ultimele cerinte ale pietei. Astfel, complexul rezidential va fi compus din 9 imobile P+1, in forma de L, fiecare cu cate opt apartamente de cate 2-5 camere. Fiecare apartament va fi dotat cu tamplarie PVC si geamuri termopan, gresie, gresie antiderapanta pe cursive si faianta. De asemenea, fiecare apartament va avea o centrala termica proprie, iar fiecare imobil, cu terasa proprie, va avea si o curte interioara, precum si cu „o scara exterioara continuata cu o cursive la nivelul etajului” care leaga doua cate doua corpurile de cladire astfel incat sa se realizeze si „accesul la apartamentele de la acel nivel”. Conform consilierilor locali din Cisnadie, un asemenea complex contravine nevoilor reale ale cetatenilor din Cisnadie: „Analizand proiectul in ansamblul lui (constructii plus creditare), este evident ca acesta nu va avea in final destinatia de locuinte sociale, ci mai degraba de cartier rezidential, ceea ce contravine nevoilor reale ale cetatenilor orasului Cisnadie”. Conform ultimelor informatii, faptele primarului din Cisnadie au intrat deja in atentia noului Departament National Anticoruptie.

Sursa: www.gardianul.ro

Cam asa stateau lucrurile atunci, acum sa va spun de ce graba asta cu inchirierea pe 5 ani cu posibilitate de cumparare si care au fost criteriile pe care s-au dat aceste locuinte…sau o lasam pe data viitoare?!

UPDATE: Hai sa nu o mai lasam pe nicio data viitoare ca poate pica.

Anul trecut pe vremea asta am pus niste intrebari prin postarea: https://cisnadie.wordpress.com/2009/07/09/enigme-lasate-neelucidate-la-cisnadie/   la care nu s-a obosit nimeni sa-mi raspunda desi multi din primarie citesc acest blog.

Nu stiu la ce suma s-a ajuns prin plata ratei la BCR in urma imprumutului de 2 mil. EUR cumulat cu abonamentele la gaz pentru acele apartamente dar stiu ca exista cereri de inchiriere pentru acele apartamente de acum 3 ani si s-au strans undeva la peste 600 de cereri. Ei bine saptamana trecuta au fost alesi 60 de norocosi care sa ocupe acele apartamente cu un contract de inchiriere facut pe 5 ani cu posibilitatea de a cumpara dupa 6 luni la pretul pietei, binenteles cu o reevaluare (vechime). Normal ca apartamentele s-au degradat „putin” in timpul astor 3 ani de cand stau neocupate si in lipsa unui paznic au fost „ajutate” sa se deterioreze de niste binevoitori care au spart unele usi pentru a cauta… ce?! (stau si ma intreb ca prostul, dar te miri ce au in cap idiotii care au spart usile). Cei 60 de fericiti au trecut usor peste aceste inconveniente (usi sparte, tevi lipsa, posibil acoperis neetans) avand in vedere extazul si bucuria ca au fost alesi din cele 600 de cereri. Dar oare care au fost criteriile de alegere a fericitilor?! Avand in vedere ca pretul chiriei / luna este intre 200 RON (apartament cu o camera) si 300 RON (apartament cu 3 camere) cel cu 2 camere fiind 250 RON/luna chiria. Nu este o chirie mare dar nici una sociala apropo de scandalul cu ANL-urile unde chiria este undeva la 50-80 RON dar unde apartamentele nu sunt bransate la curent (in fata blocului, dar costa enorm sa te bransezi) si sunt intr-o stare avansata de degradare si aici nu vorbim de usi sparte sau tevi lipsa ci de igrasie si mucegai.

Graba de a acorda aceste apartamente cu o chirie mica dar nu extrem de mica vine din faptul ca populatia coloniei Sevis care apartine de primaria Cisnadie si de unde unii au primit voturi importante (nu spun cine ca se stie) acei oameni vor deveni in urmatoarea saptamana niste adevarate cazuri sociale fiinca magnatul Carabulea s-a hotarat sa-i evacueze din „casele” lor avand si o hotarare judecatoreasca in acest sens care va trebui pusa in aplicare.

Nu stiu cine i-a dat lui Carapulea asa ceva si de cati bani e vorba in toata afacerea cu terenul respectiv dar stiu ca de oamenii aceia care vor fi evacuati trebuie sa se ocupe Primaria Cisnadie.  Iar cartierul de locuinte sociale „de lux” ar fi fost o varianta dar tot un baiat destept dintre consilieri (mi-e greu sa cred ca Huja a fost cu ideea) s-a gandit bine si a zis ca acei oameni vor veni cu catel, cu purcel, cu cal (populatia rroma majoritara la Sevis) si ca nu ar fi prea bine sa ocupe acele spatii iar pe de alta parte nici nu reprezinta un potential bun de posibili cumparatori ai acelor apartamente care de fapt a fost ideea principala a primariei (pentru a plati dracului creditul ala la BCR odata si care ne seaca de bani bugetul pentru investitii).

Ca sa nu o mai lungim e clar ca toti cei care au primit acolo locuinte sunt neamuri, prieteni si cunostinte ale unor ciumpilitici din primarie, consilieri, viceprimar, primar, functionari publici care au garantat pentru ei ca sunt de „familie buna” si ca sunt solvabili si pot cumpara in timp acele apartamente.

Concluzie personala: Ideea consilierilor si a lui Huja nu a fost proasta, nici eu nu pot sa-mi inchipui colonia Sevis mutata intr-un cartier nou destul de cochet. Criteriile sunt discutabile si inca nu am cunostiinta de vreo spaga data pentru a fi pe lista celor 60. Aia cu cumetriile, pile si relatii nu o mai contest pentru ca e in gena romanului si astia sunt deocamdata majoritari in conducerea primariei, sasii sunt prea putini si doar cu numele.

Problema va ramane totusi una sociala si anume ce se va intampla cu acei oameni evacuati de Carapulea care pana la urma sunt tot oameni chiar daca sunt mai saraci material, „saraci” in educatie, si care au fost totusi folositi pentru voturile lor.

Am si o propunere de rezolvare a situatiei: Sa-i ia domnul Huja la cabana lui de pe Valea Sadului sa-i cazeze pe acolo prin cabana si prin corturi si sa-i puna la munca in folosul comunitatii Huja. (Am auzit ca are vreo 10-15 argati care trebaluiesc pe acolo prin casa pe la helesteu)…ce faina-i „democratia” pentru unii.

Sa fitz’ cu mintz’ si lucrurile se vor schimba in bine!

Reclame
Standard

3 gânduri despre „Locuinte „sociale” de lux la Cisnadie – 250 RON chiria!

  1. camelia zice:

    chiria nu foarte mica,reparatii foarte mari si obligatorii!d lor din primarie nu le mai ajung banii si obliga chiriasii sa si plateasca toate reparatiile la asa zisele locuinte rezidentiale.ce dracu inteleg ei prin rezidential dar mai ales prin termenul chirias?daca o locuinta cu gaz curent linoleum pe jos si canalizare e o locuinta de lux inseamna ca sunt unele probleme….chiria creste la o data pe an….transparenta zero,obligatii cat de multe,drepturi ioc.mie mila de cei care au dat spaga pentru a primi aceste apartamente,fiindca au avut de investi in ele iar in 2-3 ani va ajunge chiria ca la privat.iar din cate stiu eu un chirias nu repara acoperisul din banii lui…sora mea a primit locuinta acolo si e extrem de dezamagita….

  2. ovidiu zice:

    Tocmai sa votat astazi in consiliul local in sedinta de urgenta cresterea salariilor cu 25 %.
    Felicitari !!!!!!

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s