Noi si protestu’, baba si box office-u’ !


De la revolutiunea din ’89 care a inceput ca si un protest oarecum spontan avand ca declansator un popa reformat ungur din Timisoara, protest indreptat impotriva regimului comunist de la acea vreme, si care s-a transformat repede intr-o revolutiune, care tot atat de repede a fost furata si transformata in lovitura de stat de catre esalonul 2 de comunisti transformati peste noapte in imperialisti, mai apoi protestul din Piata Universitatii inabusit jenant, de minerii chemati de Ilici, ei bine de atunci eu nu am mai vazut un protest adevarat in Romania. Probabil ca nu a mai fost cazul, dar tare mi-e frica ca o sa rabdam mocnit, din nou inca o perioada de 30-40 de ani (din care 20 au trecut deja) si apoi din nou o sa rabufnim si o sa judecam pe careva cu mitraliera, vreun tap ispasitor pe care tot niste ipocriti aflati la putere sau in opozitie, o sa-l indice cu degetul, iar noi protestatarii cu mintile infierbantate il vom pedepsi pe modelul lui Ceausescu, iar ei ipocritii vor prelua puterea invocand vreun slogan de genul “Poporul a facut dreptate”.

Sper ca nu! Asa sa ne-ajute feisbucu’ si twiteru’ … blogu’ si haicinciu’, messu’ si skaipu’! Tot onlainu’

 Dar sa vorbim despre protestele din aceste zile. Si zic sa vorbim, pentru ca am impresia ca suntem mai multi din astia care vorbim si incitam la protest decat cei care intr-adevar protesteaza.

 Exista 2 tabere si anume cei care fac analize ale romanului protestatar si care palavragesc despre faptul ca romanul nu stie sa protesteze, ceea ce fac si eu acum dandu-va motiv sa ma catalogati drept ipocrit.  Cea de-a doua tabara este cea care chiar protesteaza, asa lesinat cum o face, dar macar tabara asta face ceea ce eu si altii ca mine doar “analizam” si despicam in paispe’.

 Suntem intr-o perioada de recesiune economica, care a creat o criza financiara si sociala, in care guvernele au luat masuri de austeritate, unele mai drastice coroborate cu masuri de impulsionare a economiei, altele doar drastice materializate in taieri de venituri si personal, cresteri de taxe si impozite… stiti voi.

 Protestul apare cand aceste masuri lovesc in standardul de viata ajuns la un anumit nivel si care va trebui sa scada, la cei multi (la unii creste si in vreme de recesiune, vezi declaratiile de avere ale demnitarilor). Dar sa vorbim acum despre cei multi si „oropsiti”. Fiecare popor are un grad mai mare sau mai mic de suportabilitate al acestei scaderi a standardului de viata. Se pare ca noi romanii avem un grad de suportabilitate ridicat, de aici si protestele lesinate cu inclinatii artistice, de gen: dansul pinguinului la sincron.

S-au tot facut comparatii cu protestele din Grecia, Anglia (cea a studentilor), probabil se va face acum cu protestul-revolutie din Tunisia, dar comparatiile sunt tot atat de stupide ca si comparatiile intre salariul minim din Germania cu cel din Romania, fara insa a compara si calitatea muncii sau productia industriala si serviciile… sau pur si simplu o comparatie intre calitatea neamtului majoritar ca om, cu calitatea romanului majoritar ca manelist. A nu se mai confunda la alegeri unele persoane din Romania, in speta Sibiu si Cisnadie si care au nume de neamt dar apucaturi de grof austro-ungar.

 Dar sa revenim la protestul fostilor militari, pensionarii rezervisti carora le-a venit randul la taierea pensiilor. Sunt omuletii aceia care au iesit la pensie la 40-45-50 de ani, multi dintre ei cu ordonante grase (sume mari de bani platite pentru ca au ales sa se pensioneze anticipat, asa cerea la vremea aceea aderarea la NATO) multi dintre acestia ii regasiti tot in slujba statului prin primarii, prestand diferite activitati de frecare a plantei acelea din care se face un ceai anti-cufureala sau altii care nu freaca ci taie… brandu’ lui Udrea la caini. Am in familie un caz clar care avea o pensie neta de 4.200 RON, iar luna aceasta s-a trezit cu 1700 RON, feedback-ul lui de moment a fost “acum o sa mor de foame”, apoi i-am adus aminte ca are doar 55 de ani si ca mai are o slujba platita cu 1500 RON si unde nu prea face nimic, ca si atunci cand era maior al armatei Romane si se juca de-a armata intre doua mese pe zi la popota, si acum e singur si nici pensie alimentara nu mai trebuie sa-mi plateasca, pentru ca sunt major iar oricum pe lumea celalta nu exista carduri de accesare a contului de la BCR.  Romania nu a mai fost in razboi din pashpatru iar cei care au ales teatrele de operatiuni din Iraq sau Afganistan au facut-o pe extra money.

Oricum sunt geniale imaginile cu acel pensionar militar, imbracat la patru ace, care la protestul militarilor rezervisti din Constanta, o incaseaza regulamentar si de la protestatari si apoi si de la jandarmi. Cica este fost militar, angajat al primariei lui Mazare. Da, la Constanta primaria este a lui Mazare – pe persoana fizica, asa cum la Sibiu este a lui Iohannis -tot pe persoana fizica, iar la Cisnadie este a lui Huja&Co (ceva nu se potriveste, dar se va potrivi din 2012)

Protestul consumatorilor de benzina, motorina, si alte produse din petrol cum ar fi strampenii Lycra, puloverele supraelastice etc.

 Asta este protestul de rit nou, este protestul fara culoare politica. E un protest ludic, este practic un deschizator de drumuri in domeniul protestului. E protestul modern al societatii civile din domeniul online, a fost pornit si alimentat de retelele sociale si de mesaje mass care circulau pe email. E practic coborat din online si cred ca Julian Assange si Wikileaksu’ lui, au o influenta evidenta in acest fel de protest. Practic si cel din Tunisia a avut o puternica componenta online si se spune ca este primul efect al dezvaluirilor Wikileaks.

Habarnam’ daca acest protest de pedepsire a benzinariilor, timp de trei zile prin nealimentare, o sa aiba efecte majore, nici nu ma intereseaza. Stiu doar ca este o forma pertinenta de a protesta impotriva a ceva ce este evident, un atac la buzunarul nostru. Mai stiu ca acest fel de protest va fi viitorul si ofera sansa de a porni o reforma de jos in sus, de la nivelul societatii civile. La asta am visat mereu de cand am pornit blogul.

 Pana la urma mersul pe jos nici nu e chiar asa naspa cum am crezut, poti vedea mult mai bine ce este in jur, decat din masina. Dar asta intr-un alt post.

 Sa fitz’ cu Mintz’ si sa protestatz’ atunci cand ceva nu e cusher.

UPDATE: Boicotarea benzinarilor evolueaza la o forma mai practica si anume se trece la boicotarea timp de o saptamana a unei singure companii, s-a votat ca OMV sa fie prima companie care se va ocoli timp de o saptamana. http://www.citynews.ro/sibiu/eveniment-29/boicot-la-pompa-primul-benzinar-boicotat-omv-105709/

4 gânduri despre „Noi si protestu’, baba si box office-u’ !

  1. de ce numa o saptamana? in 7 zile nici nu or sa simta aia vro pierdere, minim 2 luni zic io….da nimeni nu asculta. Prin omv de ce nu se intelege si petrom? ca in fond au aceleasi radacini. rahat

    1. cum zici tu, prima saptamana e grea, dup-aia te obisnuiesti sa ocolesti omveul/petromul si e usureanu. io sustin initiativa, maine o sa se se vada mai clar, pe haionul masinii. OMV detine petrom, deci e aceeasi chestie 😉

  2. „….. Romania nu a mai fost in razboi din pashpatru iar cei care au ales teatrele de operatiuni din Iraq sau Afganistan au facut-o pe extra money.” ma simt dator sa continui , …incitat fiind de tine, pina la ..EXTRA MONEY,…au dat si spaga sa se duca in teatrele de operatii,…ba din banii nostri, ai tuturor, s-au platit cite 80.000. Euro pentru fiecare militar mort in misiunile de impunere a PACII. De ce se angajau in ..armata, simplu Haine Gratis, Mincare ieftina si buna, case gratis, si salarii DUBLE cit media pe economie, cel putin.(vorbesc de pensionarii de azi ai armatei). Cite unul mai ..OBRAZNIC, caruia cascheta nu ia dat voie sa i-se dezvolte creierul, cu tupeu si obraznicie a inceput sa zica : am participat la cutremure… (uuuu) , si noi, astelalti, ce am facut ? am participat la inundatii… (uuuu) si noi astelalti, ce am facut ? in `68 , unii ofiteri ai armatei Romane plingeau ,….la propriu, in padurile din jurul Bucurestiului unde se facuse in graba RELOCAREA dupa Alarma si Mobilizare…, cu ce sit ei mai \”buni\” acum la neputinta batrinetii ? fata de un bucatar pensionar sau un miner ? un strungar sau un inginer PENSIONAR , pentru a primi pensi de pina la 4.500. Ron/ Luna.Cit au fost \”ACTIVI\” au fost rasplatiti cu salarii si de 2 ori mai mari decit restul . Multumesc divinului DUMNEZEU ca Romania, in ultimii 65 de ani nu a mai avut nici un razboi ca poate dupa, …militarii, ar fi pretins fiecare , cite un ..sat, cite o …comuna, drept RASPLATA.

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s