Scurta isorie a ideii initiale de blog „Cisnadianu’ Turmentat”!


Si eu am auzit-o de curand pentru ca nu fac parte dintre „membrii fondatori”. Aproape toti, fac acum politica, mai mult sau mai putin si e musai sa ii injur. Ei nu se vor supara pentru ca au trecut prin asta si eu am trecut prin ce trec ei acum.

Ok dar sa vedem de la ce a pornit blogul si o sa trec peste povestea personajului „Cetateanul Turmentat” din scrisoarea pierduta a lui Caragiale despre care a aparut mai demult o postare, nici nu pun link ca nu-i a mea, sic si e clar ca 80% a fost aceasta idee de personaj colectiv caragialesc, putin dezorientat (turmentat) de informatiile contradictorii din jur, totusi  sincer si un pic naiv ca lucrurile sunt foarte simple si rezolvabile, practic un personaj cheie atunci cand se pune problema urcarii sau coborarii, unor oameni in ierarhia sociala.

Asta era deja stiut despre acest blog, dar noutatae este ca ideea de anonimat absolut, la momentul lansarii  blogului dar  si ulterior, scanteia care a provocat acest blog a fost o melodie ascultata pe fundal la un brainstorming despre cum sa fie.

Piesa este cantata de un tip cu palarie (de aici si „von Turm-and-Hat” – ulterior turmentat si asociat cu Cetateanul Turmentat din piesa lui Caragiale)

Insa versurile urmatoare au creionat tot personajul si anume: cititi cu atentie pentru exista doar o usoara nuanta care il  diferentiaza pe Turmentat,  100% de politicianisht’….  

I smile when I’m angry.
I cheat and I lie.
I do what I have to do
To get by.
But I know what is wrong,
And I know what is right.

And I’d die for the truth

In My Secret Life.

In traducere ar fi asa:

Zâmbesc atunci când sunt supărat.
Trişez şi mint
Fac ceea ce trebuie să fac
Pentru a obţine ce vreau.
Ştiu ce e greşit,
Şi ştiu ce este bine.
Aş muri pentru adevăr
În viaţa mea secretă

Acum fiecare intelege ce vrea dar personal am ajuns la concluzia ca adevarurile nu pot fi spuse decat sub anonimat, viata reala ne obliga sa mintim. Exista minciuni nevinovate pe care le spunem zilnic si ne-am obisnuit cu ele „vai ce bine iti sta draga” – ii sta ca dracu’ , „esti sanatos tun” – are cancer…etc. Nu ma refer la ele, pentru ca sunt spuse in scop nobil. Ma refer la cele grele, cu care ne intalnim zilnic. Neadevarul si minciuna prin omisiune, a creat societatea in care traim asumat! Asa ca marile adevaruri sunt spuse sub anonimat. Atunci cand vin din anonimat, te pun pe ganduri, iar cand ajungi ca o informatie sa o treci prin propriul gand si nu te bazezi pe faptul ca cel care ti-o da „e de incredere” atunci nu mai risti sa fi manipulat…Tentatia spre minciuni, falsitate, inselatorie este prea mare, pentru ca genereaza avere bunastare materiala si e la-ndemana oricui, pe cand adevarul genereaza aversiune si ura! E paradoxal si trist… dar adevarat.

Ma opresc aici pentru ca altfel titlul isi pierde valoarea de adevar si deja va aud „ai zis ca-i scurta isoria asta!!!”

Cu respect…si mai mult decat atat,

Al vostru Cisnadian Turmentat sau Heltauer von Turm’and’Hat sau Der Beschwipste Heltauer sau Heltauer Trunkenbold….sau cum mai vreti voi!

Sa fitz’ cu Mintz’ si enjoy the youtube video: Leonard Cohen – My Secret Life…piesa care a inspirat blogul!

Un gând despre „Scurta isorie a ideii initiale de blog „Cisnadianu’ Turmentat”!

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s