Land of choice

9 Mai – The Independence day! Zic eu!


Altii spun ca-i ziua Europei!

O fi, ca prea sunt multe evenimente organizate de ziua Uniunii Europene si nimic care sa aminteasca de Ziua Independentei.

Asa ca ma simt dator sa amintesc eu de aceasta zi, ca poate cine stie nu o vom uita de tot!

9 mai este Ziua Independenţei României. PE 9 MAI 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem: „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”

Astfel, Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a RomânieiÎn aceași zi, după amiaza, s-a strâns în jurul clădirii Adunării, un mare număr de bucureșteni, care au primit cu entuziasm vestea proclamării independenței, manifestând până târziu.

Acestei mulțimi i s-a alăturat și „vreo mie de studenți”, după aprecierea lui Nicolae Iorga, având drapele și torțe aprinse, cântând „Deșteaptă-te române!”. Tot în aceași seară, de9 mai 1877, au avut loc manifestații de bucurie și la Craiova și Iași.

A doua zi, după ce principele Carol I a semnat actul de independență, guvernul român a încetat plata tributului de 914.000 lei către Poarta Otomană, suma fiind direcționată în bugetul ministerului apărării.

Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din caremai mult de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine. Iar noi, cei de astăzi, obedienți puterilor apusene, îi uităm, ca să plăcem celor care ne asupresc!

În ultimii ani sărbătorim cu fast ziua de 9 mai ca „Ziua Europei”, facem tot felul de proiecte și concursuri școlare, în acest sens; însă pentru 9 mai „Ziua Independenței Naționale”….nimic!

Asta-i cusurul nostru! Marele defect al acestui popor este acela că-i place a se linguși pe lângă puternicii zilei, spre uitarea înaintașilor și spre amuțirea urmașilor, fără a lua la cunoștință faptul că facem exact cum se dorește: dintr-un popor cu rădăcini adânci înfipte în aceste locuri și-o istorie tumultoasă cu voievozi și domnitori neîmpăcați cu jugurile străine ce ne-au asuprit, și încă mai doresc s-o facă, devenim o populație, riscând a ne pierde identitatea națională.

Exista un film absolut genial despre Independenta Romaniei, realizat in 1912.

Despre film: Independenţa României este un film istoric românesc realizat între 1911 şi 1912. Acesta are drept subiect ilustrarea Războiului de Independenţă al României. Premiera a avut loc pe1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din Bucureşti. Filmul a reunit o distribuţie de excepţie, în majoritate actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti şi ale celorlalte mari scene din oraş. Cu toate neajunsurile tehnice şi umane ale vremii, a provocat o puternică impresie printre românii de pe ambele versante ale Carpaţilor. În 1933, ziarul „Cuvântul” a realizat o anchetă în legătură cu începuturile filmului românesc, publicată pe parcursul mai multor numere.

Cine are timp si chef poate urmari filmul aici

:

Reclame
Standard

4 gânduri despre „9 Mai – The Independence day! Zic eu!

 1. bes zice:

  Din cate stiu Ziua Independentei era pe 10 mai(cand a fost semnata Declaratia de catre principele Carol) si a fost mutata de catre comunisti pe 9 mai pentru a se evita sarbatorirea Zilei Regelui. Multumesc pentru film.

 2. Optimista Pragmatica zice:

  TIMPURI…EVENIMENTE…ISTORIE….
  INTERESANT ARTICOL….PREZENTAREA DIN FILMULET…..TE FACE SA-TI AMINTESTI TOATE LECTIILE DE ISTORIE….ASA CUM NE-A FOST PREZENTATA DIN GENERATII IN GENERATII….TE FACE SA CREI CA IN CIUDA TUTUROR TIMPURILOR OAMENII TREBUIE SA FIE UNITI…SA FIE VESELI….SA TRAIASCA FERICITI…..dar; de….NU PREA MAI SUNT CARUTE…..cum am vazut in filmulet…..MASINILE DIN ZILELE NOASTRE CIRCULA CU O VITEZA PREA MARE SA NE MAI PUTEM VEDEA, SA NE ZIMBIM, SA NE IMBRATISAM….SA JUCAM IN HORA….SA JUCAM O SARBA…..SA JUCAM ROMANESTE…..
  TELEFONIA NE TINE LA DISTANTA…..DAR SUNTM IMPACATI CA TOTUL MERGE REPEDE…DIN BUTOANE….FARA SA FACEM PREA MULTA MISCARE
  astea sunt timpurile noastre ce vor deveni istorie….normal.

  SA FIM OPTIMISTI SI….PRAGMATICI…..

  sa ne zimbim si sa iubim natura

  iar pentru 9 mai…..pentru REGE….TRAIASCA REGELE.

 3. ion zice:

  Postarea asta, referitoare la 9 mai, a strans 1 (unu) comentariu, pe cand cea cu viol, curve, fotbal…. 22.
  Cu cine ziceai ca faci „revolutie”?

 4. Comentez!
  ” Marele defect al acestui popor este acela că-i place a se linguși pe lângă puternicii zilei, spre uitarea înaintașilor și spre amuțirea urmașilor” Da! e cronica problema asta. DAR, sa nu le lasam furati de sentimente ultra-nationaliste, si sa credem ca am fi facut totul mai bine fara influente straine! pentru ca o mai buna administrare a Romaniei nu a fost agenda tututror actorilor politici locali (ci buzunarul, sic!). nu vreau sa insinuez ca sub guvernare austro-ungara sau rusa am fi dus-o mai bine, dar, sa nu uitam cine au fost primadonele europei, si cine a fost romania dupa 1877, si de ce! si mai tin sa mentionez ca tendintele manifestate incepand cu imperiul roman, apoi prin napoleon, si mai nou, prin proiectul uniunii europene, vor razbate, si europa va deveni o uniune, unde sentimentele nationaliste se vor manfesta doar pe plan cultural.
  Parerea mea!…

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s