Land of choice

Cronica unei intalniri, ce n-a avut loc inca!


Printre marile nimicuri care se dezbat cu mult patos, pe retelele de socializare cu specific cisnadian, apare deunazi, foarte timid, o invitatie la masa rotunda cu tema „Criza culturala la Cisnadie?”!

Chiar si noi Turmentatii era sa trecem peste, daca nu aparea sintagma „cultura-Cisnadie”! Asta ne-a atras atentia si chiar si dupa ce ne-am frecat bine la ochi, acea invitatie insista sa ramana acolo!

Am zis …”mai sa fie, doar nu se va intampla acest lucru in timpul vietii noastre?!”

Da, desi e o invitatie timida si oarecum intr-un con de umbra, noi consideram ca e un prim pas spre normalitate!

Am cugetat mult asupra deciziei, daca e bine sau nu e bine ca personajul Cisnadianu’ Turmentat sa-si dea cu parerea despre acest fapt, inainte ca el sa se intample! E cunoscut faptul ca asocierea cu acest personaj, desi atrage atentia, nu este neaparat de bine! Oamenii sunt oarecum speriati de acest pseudonim si nu atat de personaj cat de efectul care il genereaza aversiunea administratiei locale fata de acest personaj si care inevitabil s-ar revarsa si asupra persoanelor pe care Cisnadianu Turmentat le lauda! Speram ca de data asta sa nu se intample!

O sa incercam in cele ce urmeaza sa laudam aceasta initiativa de a strange la o masa rotunda, cisnadienii dornici de cultura si de a porni activitati culturale de masa, dar o sa lansam si cateva ironii menite sa avertizeze asupra greutatilor care le-ar putea intampina in demersul lor absolut nobil!

Cum ziceam,cand ziceam, ce ziceam?/ Intre timp am uitat despre ce vorbeam!

Da, vorbeam de initiativa cetateanului Kane…care cheama la masa rotunda pe tema crizei culturale cisnadienesht!

Cand am vazut cine a avut initiativa, ne-am bucurat! Ea vine din partea unui cisnadian prin adoptie, care este apolitic prin natura activitatii pe care o desfasoara la Cisnadie, altminteri aceasta activitate publica il califica foarte bine si pentru abordarea unui asemena subiect cum este cultura, ba chiar ii da o nota de seriozitate si speram noi eficienta nemteasca!

Inevitabil, discutand intern intre noi Turmentatii am persiflat putin ideea prin care in Romania, cultura a fost condusa predominant de minsitrii de la UDMR, adica etnici maghiari! Ei bine initiatorul acestei invitatii la masa rotunda, este preot evanghelic la sasi cu nume de ungur, deci omul perfect!

Am mers mai departe cu speculatiile si de aici s-a nascut ideea imaginilor care insotesc postarea – Masa rotunda + sabii!

Vor fi oameni care se vor intreba „De unde pana unde o masa rotunda pe teme culturale, asociata cu sabia respectiv cu acei cavaleri ai mesei rotunde?!”

E o parabola, evident, care s-a nascut din ideea ca nu va fi usor sa promovezi cultura in orasele mici de provincie! Va fi o lupta destul de grea! Evident ca nu se va lupta cu sabia, ci cu vorba, cu diplomatia, …si ma tem ca de multe ori chiar cu anumite concesii! Uneori cand nu poti, ceea ce vrei…trebuie sa vrei ceea ce poti – doar uneori!

Si de ce cavaleri?! – Ei bine asta a fost o alta speculatie ironica a Turmentatului feisbookist, care zicea ca aceasta invitatie miroase a „casting pentru recrutarea gulerelor albe cu papion” din Cisnadie si ca cica asa au inceput si Templierii respectiv toate ordinele astea cu iz elitist!

Dar sa trecem efectiv la cronica acestei intalniri care nu a avut loc inca si speram ca aceasta postare sa nu pericliteze cu nimic aceasta intalnire, ba dimpotriva sa o faca mai eficienta!

Deci saptamana viitoare pe 2 Octombrie ora 18:00 se intalnesc cisnadienii interesati de cultura, vor fi probabil mai multi de zece dar sper mai putini de 15! (fac din nou o paranteza si va spun ca am ras pe tema alegerii orei…am fi zis ca era mai OK ora 17 …stiti voi…obicei erudit englezesc, papioane, five o’clock tea….la care zice Ifrimescu…pai e fixat exact la ora 17 – la noi in Germania!!!!)

Dar sa revenim se intalnesc gomosii cisnadieni cu papioane sau fara si o sa se lanseze initial in discutii sterile, tatonandu-se reciproc…sa-i lasam sa se mai cunoasca…desi unii s-au cunoscut deja!

Evident ca se va ajunge destul de repede la discutii contradictorii, pentru ca e greu sa lasi orgoliul deoparte chiar si atunci cand trebuie facut un pact pentru un scop nobil, cum e cultura!

Vor veni propuneri de activitati culturale care se doresc si la Cisnadie cum ar fi:

– Promovarea lecturii printre cetateni (adulti si copii) prin diferitele campanii care se fac la nivel national si au mare succes in orasele cu staif (vezi lecturile de texte proprii sau texte celebre in locuri publice)

– Momente lirice de poezie si muzica clasica pe fundal (tot asa creatii proprii ale cisnadienilor sau poezie universala)

– Teatru de improvizatie – promovat in licee si scoli sau chiar printre cisnadienii adulti si apoi reprezentat in aer liber sau de ce nu in minunabila sala de sport, sau in primarie…sau in gara…sau intr-o cafenea (avem asa ceva?)

– Ateliere de SLAM, care prin intermediul uneia dintre artele cele mai renumite in Franta in randul tinerelor generaţii care asociază poezia, oratoria, muzica şi dansul.

– Expozitie de pictura, arta fotografica

– Mese rotunde pe tema „Sa ne cunostem orasul, traditiile si istoria” insotite de fotografii (exista din ce in ce mai multe informati pe acest subiect)

– Ateliere de origami, kirigami si alte derivate din plierea hartiei (care se fac deja dar intr-un mod restrans)

– Concerte de pian, vioara, quartete … sunt sigur ca Mozart predat la scoala este fad si neinteresant pe cand un concert de pian unde il poti auzi pe Mozart…poate fi un inceput de hobby pentru liceeni!

– Cultura urbana (skaterii, parkour, etc.)

Sunt sigur ca ideile vor curge, poate mult mai multe si mult mai interesante decat cele insirate mai sus dar intr-un tarziu se va ajunge la punerea in practica, respectiv la oportunitatea acestor evenimente, la public si la finantarea acestor evenimente!

Stim bine ca educatia romaneasca se bazeaza foarte mult pe teorie, problemele apar la punerea in practica!

Tot ce inseamna acest gen de eventuri culturale se bazeaza 50% pe oameni (fie public fie artisti implicati) si 50% pe finantare!

E clar ca la Cisnadie, in prima faza, fondurile alocate de la buget pentru asa ceva vor fi extrem de mici si nici nu ne-asteptam la vreo schimbare, atata vreme cat in administratie sunt acesti indivizi!

Nu mai departe de ieri va prezentam documentul cu propunerea de rectificare a bugetului in care se poate vedea foarte clar, ce domeniu primeste bani si cam pe unde sta cultura!

Pe undeva este normal ca atunci cand acesti nimeni ajunsi la putere prin asa zis vot democratic, sa incerce sa ramana acolo cat mai mult! Si cum poti face asta?! Tinand sub papuc educatia si cultura!

Intr-un oras in care predomina oamenii educati cu un grad de cultura peste medie, nu vor putea ajunge niciodata in pozitii de decizie, niste needucati dornici de preamarire personala! zic!

De aceea trebuie folosita diplomatia respectiv comunicarea manageriala a unor oameni care se pricep la asta pentru a obtine fonduri fie din sponsorizari private fie prin „lobby” pe langa factorii decidenti din administratia locala si ma refer la consilierii locali care pot propune proiecte. Intr-un oras civilizat se face cerere direct catre primar, la noi e mai complicat,… de fapt e mult mai simplu cica: „da mah iti dau 50.000 RON de la buget…pe acte, dar tu iei doar 20.000 pentru ca 30.000 RON este comisionul….da’ sefu’ da nu-i cam mare comisionu’, e peste 50%….bah daca iti convine bine daca nu…te-ai lins pe bot si dau banii la sala de sport”

Bun, dar lasam deoparte acest aspect si ne prefacem ca nu are legatura cu subiectul nostru. Deci trebuie gasite surse de finantare a acestor proiecte si atunci va trebui infiintata o asociatie sau un ONG in acest scop (sau folosit unul deja existent).

Evident ca se poate porni si cu bani putini dar pentru asta e nevoie de oameni adevarat! De voluntari care pun mai mult decat suflet! De oameni care in ciuda piedicilor care se vor pune, se vor ridica…se vor sterge de colb….si vor spune: „hai sa mai incercam odata”!

Exista oameni din astia la Cisnadie, ei trebuie doar adusi la aceasi „masa rotunda” chiar de ea e patrata sau lispeste cu desavarsire!!!

Noi, Turmentatii vom fi pe-aici prin jur, tinandu-va spatele!

Sa fiti cu minti si sa fie intr-un ceas bun!

Mult succes va doresc!

cavalerii mesei rotunde OK

Sefu’ …lipseste o spada!!!

cavalerii-mesei-rotunde 12 sabii lispeste una vine acum

Stai ca vine….amu’ !

https://sites.google.com/site/bastoonworkshop/Home

Camatare…stai calm! E ceas! Nu-i ruleta!

cavalerii mesei rotunde cavalerii-mesei-rotunde crop

Varianta clasica a cavalerilor mesei rotunde!

Cavalerii mesei rotunde in viziune moderna

…o varianta mai moderna! 😉

Anunțuri
Standard

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s