Land of choice

V-am lasat… „De căruţă”…v-am gasit la fel!


De caruta

 

Fotografia asta este geniala, ea intruchipeaza perfect Cisnadia hujiana! Boscheti colorati, jocuri de noroc pe fundal – dar in prim plan, casa neingrijita ascunsa intr-un colt…si in mijloc…”domina” peisajul – platitorul de taxe si impozite…practic …”un bou care trage la jug”!

Privindu-ne fără părtinire, vedem limpede că am fost mai mereu niste idioti, retardaţi economic şi cultural faţă de Sibiu, marginali şi mărginiţi. Nu este nevoie să ne comparăm cu alte orase sau de aiurea pentru a dovedi „altfelitatea“ cisnădiană. Este suficient să ne analizăm în sine pentru a constata permanenţa unui anume fel de a fi. Am tot vorbit despre actualitatea lui Eminescu sau Caragiale, cînd mai drept ar fi să inversăm perspectiva. Suntem vechi, domnilor, am fost mereu la fel. Eterna şi fascinanta Cisnădie este prezentată sub forma căruţei, trasă de o gloabă oropsită, ce paşte cuminte lîngă o rablă autohtonă. Carevasăzică, Cisnădia a cam rămas de căruţă sau Cisnădia este însăşi căruţa ce se tîrîie greoi într-un cadru idilic. Nimic nu s-a schimbat,  „Carul cu boi“ este recunoscut de români ca o temă artistică autohtonă, iar carul/căruţa reprezintă un element important în filozofia noastră populară (de la modelul bunului gospodar şi pînă la morala buturugii mici). Descriind lucrurile în structura lor, atelajul are trei elemente constitutive: căruţa propriu-zisă, animalul de tracţiune şi căruţaşul (absent din poză). Vom constata că fiecare componentă are neajunsuri serioase. La cum înţeleg eu lucrurile, căruţa este oraselul, cu tot ce înseamnă el, cu primarie, scoli şi instituţii, cu rîu şi ram şi cu cei care trebuie tractaţi spre limanul existenţei. Căruţaşul simbolizează clasa conducătoare, „elita politică”, cea care ne ghidează spre ieşirea din labirintul drumurilor prăfuite (invizibil in poza asta). Iar animalele de povară, cai sau boi, sînt plătitorii de impozite (perfect vizibil in fotografie). Cisnădia s-ar confrunta cu cîteva situaţii proverbiale: carul este supraîncărcat şi se răstoarnă des; este pus mereu înaintea boilor (sau a mai burghezilor bidivii); căruţaşii bat exact animalele care chiar trag carul, deşi la omul sărac nici acestea nu se mişcă prea bine; surugiii încurcă comenzile „hăis“ şi „cea“; este greu la deal cu boii mici; deşi căruţaşii sînt total neatenţi, animalele de povară (cu ochelari de cal) găsesc drumul bun spre casă; căruţaşii înjură birjăreşte şi fură din propria căruţă. Dar să nu disperăm. Există mereu jarul minune care să transforme mîrţoaga hămesită în ditai armăsarul fermecat, ce va trage la deal căruţa. Mai rămîne doar problema harabagiilor, care tot aruncă firimituri în căruţă şi caută cu încrîncenare taman buturuga mică. Nu de alta, dar pare să le convină ca Cisnadia să rămînă un Caracal mai mititel. În toate aceste privinţe, căruţa cisnadiana a rămas la fel, înaintînd la pas pe drumul sinuos spre modernitate. La urma urmelor, care-i graba monsher?

Sa fiti cu minti!

PS: Da, m-am intors ….dar nu stau mult!

Cisnadia in toata splendoarea ei

Standard

4 gânduri despre „V-am lasat… „De căruţă”…v-am gasit la fel!

 1. CIUS. zice:

  in condicile politiei romane se scrie ca pentru a fii acceptat la ….examenul pentru functia de politist trebuie sa ai peste 1,75 cm inaltime…..asta nu se refera la circumferinta abdomenului. imi pare rau dar unii nu au ce cauta in politia romana….asa era pe vremea mea cand am facut armata la ……jandarmi.

 2. CIUS. zice:

  SURUPACEANU …E PREZENT LA TOT PASUL ….SI CU OCHII ATINTITII LA CARUTA PLINA …..CARE STA SA CADA IN PRAPASTIE INTINDE MANA….CA DE MORT …PRIMITA DE LA SFANTA TREIME…CADOU ,CU SCOPUL NOBIL DE A INVIORA CETATENII …TURMENTATI AL CISNADIEI …IMBATATI DE REALIZARILE MARETE ALE PRIMARIOSILOR IN COOPERARE CU VIZIONARII PREOTI ORTODOCSI PUSI PE FAPTE MARII IN CISNADIE, SI DUPA CUM SE VEDE SI IN RESTUL TARII
  .CUM ZICEA ”CINEVA” DIN CADRUL SFINTEI TREIMI:: DARAMATI CARUTA ACEASTA …SI IN TREI ZILE O VOI FACE LA LOC!!!

 3. CIUS. zice:

  AVEM NOI METODELE NOASTRE….CU SFANTA TREIME SA IESIM DIN IMPAS. IN REST. ”SEARA BUNA …NOAPTE ”’! DUPA CUM ZICE UN FOST SUDOR.SI NU SUNT ….CUVINTELE SFINTEI TREIMI ACESTEA.!!! IN REST NUMAI DE BINE.

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s