Land of choice

Cat ne costa Bradul, Hubris si pensionul?


 

In una din postarile anterioare, mai hazlie decat prezenta, am incercat sa dam o explicatie comportamentului inexplicabil al camatarului ajuns in mod absolut explicabil primar.

Chiar daca noi, turmentatii eram tentati sa credem ca investitiile, pardon, cheltuielile aberante din Cisnadie sunt doar rodul imbecilitatii unui edil  incult, ne-am incapatanat totusi si am ascultat si ,,glasul pietei”, care spunea ca nu poate fi doar atat, am cautat prin tratatele de medicina si istorie si surpriza…

l-am descoperit pe Hubris.

Who the fuck is Hubris?

huja cap de pruna1

 

Nu cred ca e cineva in orasul asta care sa se supere pe faptul ca administratia orasului, pardon Who-Ja, aduce in centrul urbei un brad de craciun. Asa e normal, asta e traditia iar padurile comunitatii au destui brazi, pardon, molizi falnici care sa ne bucure copii de sarbatori, iar pe noi parintii si Turmentatii de sarbautori.

Brad decent

Ce vremuri domnule…

Numai ca de o vreme incoace, cam de cand avem pe post de primar un dezaxat, la figurat,  ne-am trezit si cu un brad de craciun tot dezaxat, dar la propriu. Si se tot dezaxeaza la fiecare vijelie care se abade peste satul asta batut de soarta.

Cand a aparut in locul traditionalului brad de craciun scheletul ala metallic, sudat si asamblat ca un Lego, care mai apoi a primit ceva crengi infipte-n tzevi, am crezut ca s-au terminat brazii din padure.

Am verificat si am aflat ca mai sunt destui dar ca de ei are nevoie Scortaru sa-si faca o alta cabana.

Apoi am aflat si cat a costat aberatia metalica pe post de brad : 75000 de ron fara cheltuielile de montare, macara : 1000 ron /ora plus cheltuieli de deplasare, stationare, etc. Apoi am vazut ca s-a umplut net-ul de articole elogioase la adresa celui mai inalt brad din Romania.

montaj-anul-trecut

 

Atunci ne-am prins ca din nou, celebrul Hubris si-a bagat peni…pardon, coada in bugetul local.

Abia cateva dintre articole de pe net spuneau ca de fapt nu e un brad natural ci un fals, o facatura.

Cam asta e si cu primarul : o facatura, un fals. Asa a fost toata viata si de vreo 12 ani sa caca in capul cisnadienilor si face ce vrea el cu bugetul local. Si cu Hansi, ca era sa uit.

Bah Hubris, da nu mai bine impodobesti tu direct macaraua aia mare si scumpa si o pui in locul bradului, mah? S-ar putea sa iesim mai ieftin si sigur va fi cea mai meduiatizata macara verde si cel mai telescopic brad din lume, mah! O sa ai atunci un brad cat de mare vrea neuronul tau. Si unde mai pui ca daca bate vantul  tare poti sa o cobori umpic pana la nivelul neuronului tau, si nu mai cade preputzul ala ucigas cu stea in frunte. Asta asa, ca un sfat de la Turmentati!

A, da, era sa uit. Pune-l ma pe Rusu sa-ti arate pe calculator pozele cu bradul de craciun din Viena, sau de la Casa Alba, acolo unde ti-au umblat doctorii pe la hertz, sau bradul din Londra sau de oriunde in lumea asta normala unde nu exista Hubrisi si camatari la butoane, sa vezi ca toti sunt naturali, nu prea inalti si…normali. Numai tu nu inghiti naturalul, nu te lasa Hubris, stim asta.

Si apropos… sa stii ca iti sta bine cu chestia aia pe cap, din poza zic, te coafeaza!

 

Mai Hubris! (asta e tot pentru camatar), tu chiar nu te-ai prins mah ca cisnadienii s-au saturat sa inchizi tu centrul orasului cand ti se scoala tie, adica cand cade varful bradului ? Tu chiar crezi ca oamenii nu se intraba cat costa macaraua aia adusa de la Sibiu si care a blocat circulatia vreo 4 zile?

Si de ce-i pui mah pe politistii aia locali sa stea in strada 8 ore sa pazeasca o strada blocata oricum de parapeti si semne de circulatie?

Unde te crezi mah Lunca, in unitatea aia militara unde cica ai lucrat tu? Gata mah cu armata! Aici e vorba de AD-MI-NIS-TRA-TI-E  LO-CA–LA  mah bolnavule! Trezeste-te odata la realitate ca nu esti comandant ci un amarat de sef de serviciu mah!

Sau poate vrei sa-ti bati joc de ei, de exemplu de Buta care a capatat porecla de colonel si te-a depasit pe tine? Sau poate pentru ca va tot cere dreptul de restituire a unui teren de vreo 5000 de metrii patrati si huja nu mai are ,,nici un centimetru”?Si pentru aia ii ti in strada in timp ce tu stai la caldura sau pe la pension!

Tu chiar crezi mah camatare, ca de Craciun si de Revelion lumea o sa uite toate astea si o sa se simta bine, pe bune? Ei bine afla ca pana si Turmentatii s-au saturat de atatea plangeri si comentarii ironice la adresa ta si a tzevii tale urate verzi,  scumpe si in pericol sa cada la orice vant mai puternic.

Tu chiar crezi ca lumea nu mai poate de fericire ca in interiorul primariei ai montat un alt brad fals de plastic care a costat 6000 de euro. Si toate astea din banii nostrii!

Noi Turmentatii spunem ca si imbecilitatea trebuie carata de cineva. Dar de ce esti mereu tu acela mah Who-Jo?

 

Va mai aduceti aminte de cabana de la Marinica ? Aia de lemn demolata si apoi construita de huja fara acte, fara autorizatii, fara intabulare, dar cu bani din buget?

Aia care cica e sediu de District  si cabana de vanatoare, dar fara obiectul muncii pentru ca  in padurea de acolo vaneaza Ocolul Silvic Rasinari.

Totul e vrajeala acolo, incepand de la autorizatiile false, de la banii pe dotari care sunt deturnati din fondurile primariei pana la tot ce se intampla acolo. Totul e minciuna, fals si vrajeala. Sa ma explic.

De fapt va invit doar sa faceti cate o mica plimbare prin padure, ca e sanatos, in fiecare marti si joi ale saptamanii si o sa vedeti cum pe la ora 12 incep sa curga rauri, rauri, masinile sefilor din primarie spre pensionul din padure.

O sa-l vedeti pe camatarul Huja, pe limbricul cu platfus Rusu, pe dovleacul Radoiu, pe libidinosul Lunca, un libric mai mic atins si el putin de Hubris. Toata sleahta asta e insotita de vreo doua trei angajate din primarie. Dar ce credeti ca fac acolo?

Gratare, friptane, spritzuri si povesti la gura…scoicii, pardon a sobei.

Si ca sa fie siguri ca nu-i deranjeaza nimeni, imbecilul a dat ordin sa se faca un gard, sa se monteze camere de supraneghere, sa aduca 2 caini de paza etc Mai urmeaza sa puna doua cuiburi de mitraliera si gata cazemata…matii!

Toata treaba cu focul, gratarul si cu paza e asigurata de un oxiur pe nume Iulica, angajat mai nou la Ocolul Silvic, si care face pe sclavul pe plantatia lui Huja. Si ca sa nu umble omul pe jos are in dotare

ATV –ul lui Corches.

Faina combinatie asa-i? Sunt curios ce ATV o sa primeasca la schimb ‘telectualu de la pompieri de la tati.

Toata treaba asta dureaza de pe la 12 pana la 4 dupa amiaza cand nevinovatii dracului se intorc la parnaie, ptiu…la primarie, asa cum au plecat, adica pe shustache. In timpul asta angajatii, colegii, subalternii muncesc, vorba vine,  ca prostii.

Imi inchipui ce tragi-comedie se petrece prin birouri cand apar smecherii de la chef si dau ochii cu colegii. Unii se simt vinovati ca stiu unde au fost lichelele, dar se fac ca ploua, iar lichelele fac pe sefii duri dar intelegatori cu fraierii.

Si toate astea pentru ca Hubris si-a bagat nuspuice intr-o nuspuiunde si a iesit un camatar bolnav, care-i trage dupa el pe toti de-o talpa cu el.

Dar tare ma tem ca tocmai astia,  gen Rusu,  o sa-l traga pe tati la vale, cand vor fi pusi in situatia sa o faca, Am zis.

Dar pana la urma noi turmentatii nu putem decat sa le uram distractie placuta la urmatoarele chermeze, la cabana din padure, pentru ca noi vom fi acolo, cu blitzul, cu drona, cu filmarea, cu prieteni si cu cainii la gard si poate ca intr-o buna zi, cand le-o fi lumea mai draga se vor trezi si cu ceva cetateni cu pancarte de bun venit si pofta buna. Ar fi tare o adunare ad-hoc pe drumul catre cabana, cam pe la ora la care Iulica pregateste gratarul. Sa vedem ce fata face camatarul si gasca de chiulangii din primarie.

Uite asta ar putea sa o faca toti angajatii primariei, ar fi un gest la care noi turmentatii am fi nevoiti sa ne retragem de pe piata. Hai ca am dat-o in SF deja.

 

Dar totusi Who the fuck is Hubris?

Va avertizam ca orice asemanare cu personajul din pamfletul nostru, este pur si simplu adevarata! Parerea noastra.

Cica unul umpic mai destept, Prof. dr Carol Stanciu, din Iaşi, a publicat în Viaţa Medicală un articol despre transformările care se produc în individ, când acesta ajunge la putere. Sindromul Hubris nu e menţionat în tratatele de medicină şi nici nu este un termen consolidat ştiinţific, deoarece nu impune o supraveghere clinică şi tratament. Cum îi iei omului puterea, cum e iarăşi normal, de treabă, lipsit de trufie. Cauza e puterea, consecinţa e distorsionarea eului.

Cunoscut din antichitate, comportamentul de tip Hubris era socotit o crimă contra societăţii şi pedepsit ca atare. Se trata prin tăierea capului. În descrierea sindromului Hubris, domnul profesor află toate manifestările paranoice ale omului politic. Iată, într-un singur portret-robot al politicianului ajuns în vârf, cele 14 trăsături definitorii hubris:

1. Narcisism. Lumea e o scenă, iar hubrismanul joacă rolul principal; 2. Tot ce face şi tot ce spune e prin referinţă la el. De altfel, deşi în limba română pronumele personal e redundant, hubrismanul spune mereu Eu, Eu, Eu… 3. Preocuparea obsesivă pentru imagine. Face orice ca să apară la televizor, nu contează în care emisiuni, numai să fie văzut; 4. Comportament mesianic. Are soluţii pentru salvarea patriei, a omenirii; 5. Se  identi­fică în absolut cu instituţia. Nu e mi­nistrul cutare, e chiar Ministerul. Nu e şeful partidului, e însuşi partidul; 6. Foloseşte pluralul în loc de singular: aranjăm noi, facem noi curăţenie, noi suntem cei mai buni; 7. Are numai convingeri, deşi se ştie că deştepţii au şi îndoieli, pe când tâmpiţii doar convingeri; 8. Nu e la judecata oamenilor, ci numai la a lui Dumnezeu. E tot timpul cu numele lui Dumnezeu în gură, ca şi cum ar avea o relaţie privilegiată cu divinitatea. E scârbos de evlavios, până în punctul în care jigneşte credinţa celorlalţi; 9. Poate totul, ştie tot, rezolvă tot, numai să fie lăsat să ajungă preşedintele ţării; 10. E nerăbdător, impulsiv, exagerat, mârlan, tot timpul peste interlocutori, are ultimul cuvânt; 11. Ignorează realitatea, evidenţele, ce nu vede şi nu ştie el înseamnă că nu există; 12. Refuză orice corecţie la viziunile şi delirurile sale politice. Democraţia e mijlocul prin care el ajunge la putere şi atât; 13. Din toate aceste pricini enumerate până aici, incompetenţa sa devine un pericol public. E sigur că lumea începe şi se termină cu el. De aceea, când e dat jos, vrea să distrugă totul în jur, ca să-i pedepsească astfel pe ingraţii care nu-i recunosc superioritatea; 14. E cameleonic. Odată ajuns jos, glumeşte pe seama exceselor pe care le-a săvârşit, e linguşitor cu cei pe care i-a chinuit, primeşte cu zâmbetul pe buze picioare în fund şi adună, adună, adună în subconştient motive de răzbunare pentru ziua în care va fi iarăşi sus.

Sindromului Hubris i se mai spune şi boala puterii. Nu-i atinge pe toţi. Dar pe cine-l infectează, îl face arogant, scâr­banic cu femeile, grăbit în replică, precipitat în decizii, cinic, infect cu subordonaţii, nechibzuit cu banul public, megaloman în tot ce-i priveşte casa, masa şi funcţia. Minte de stinge cu surâsul pe buze, convins că are şi acest drept, de a-şi bate joc de toată lumea, convins că nu are nimeni ce să-i facă.

Daca stiinta ne spune ca omul poate fi un Hubris, Turmentatii va zic :

 

Sa fiti cu minti ca si Hubris poate fi…om :))

 

Anunțuri
Standard

2 gânduri despre „Cat ne costa Bradul, Hubris si pensionul?

  1. cisnadianul optimist NICULESCU VICTOR NICOLAE ( care voteaza numai cu sf .treime= care nu minte si nu se contrazice niciodata) si atat zice:

    ASTAZI LA BISERICA AM FOST ACOSTAT DE 2 DOAMNE IN TIMPUL SLUJBEI DE LITURGHIE , SE TOT IMPINGEAU INCET IN MINE ,SI NU-MI DADEAU PACE NICICUM, PENTRU CA AVEAU BANCILE IN SPATELE LOR SI LE INCOMODAU .AM VORBIT POLITICOS , SI CHIAR LE-AM RUGAT FRUMOS ,CA ESTE DESTUL LOC IN BISERICA SI SA NU SE MAI ATINGA DE MINE INTENTIONAT, CA DACA NU CHEM PREOTUL SI POLITIA IN BISERICA IAR. LA SFARSITUL SLUJBEI AM FOST APOSTROFAT DE DOMNUL ACHIM , CEL CU BAIATUL PARALIZAT PE UN MOTIV DE EL ALES, INTENTIONAT , SA MA PROVOACE LA SCANDAL. I-AM SPUS SA-SI VADA DE TREABA LUI CA NU ESTE BISERICA LUI. II SPUN SI ACUM SA SE DUCA LA FIUL LUI DACA ARE CEVA DE IMPARTIT SI SA MA LASE IN PACE. SA NU MAI CAUTE MOTIV DE SCANDAL IN BISERICA . PENTRU CA NU I-AM FACUT NIMIC . DACA FIUL LUI ESTE PARALIZAT ESTE STRICT PROBLEMA FAMILIEI ACHIM . SI SA NU MAI FACA SCANDAL IN BISERICA SI SA NU SE MAI IA DE MINE ,LA SFARSITUL SLUJBEI CA NU SUNT SLUGA LUI SI A NIMANUI. SA-SI APOSTROFEZE FIUL LUI, NU PE MINE , ESTE STRICT PROBLEMA DOMNULUI ACHIM DACA FIUL LUI ESTE PARALIZAT . SI IN NICI UN CAZ NU SUNT EU SUBSEMNATUL NICULESCU VICTOR NICOLAE „”PROBLEMA”” DE REZOLVAT IN BISERICA PENTRU DOMNUL ACHIM SI FIUL LUI. .

Comenteeeeezi?!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s