Scurta istorie romantata a Cisnadiei moderne, multilateral involuata!


In ceea ce urmeaza o sa va prezint o scurta istorie fictiva a Cisnadiei prin care Turmentatii incearca sa-si explice cum de s-a ajuns aici!

Cum unde?!

Aici…in acest punct mort in care totul pare sa mearga in jos, in care miserupismul, ignoranta, lipsa bunului gust, prostia majoritarilor cisnadieni pe deoparte, iar pe cealalta parte fiind imbecilitatea, coruptia (furtul efectiv) din bugetul local, kitchul si lipsa de viziune a administratorilor, toate acestea  converg spre aceasta incremenire in mediocritate a Cisnadiei si cisnadienilor! Chiar daca aparent lucrurile evolueaza…in realitatea din teren ele regreseaza!

Va dau doar un exemplu simplu…parcul Magura in care s-au bagat o gramada de bani si care da bine in pozele de nunta, pe google street view si cam atat, dar care e mereu pustiu! Odata din cauza lipsei de umbra…dar si lipsei de copii interesati de acest parc!

Incropesc mai jos o poveste fictiva si e posibil sa se apropie de adevar, prin suprapunere….dar este doar din pura intamplare!

Pornim de la faptul ca momentan traiesc in Cisnadie undeva la 16.000 de suflete (daca ar fi si creiere cate suflete, poate altfel ar sta situatia).

De unde sunteti atatia?!

Intrebare pertinenta avand in vedere ca dupa prima migratie in masa a sasilor…aia imediat dupa revolutie, cisnadienii ramasi nu s-au inmultit mai cu spor decat in alte timpuri, ba chiar a scazut libidoul datorita faptului ca s-au desfintat caminele de nefamiliste prin prabusirea deliberata a Covtex!

Nu povestim cum a avut loc prabusirea Textilei Cisnadie ….si spun deliberata pentru ca s-a furat ca in codru, ca sa se poata prabusi si apoi sa se poata „privatiza” pe bucati respectiv pe terenuri! Metoda clasica romaneasca de dupa revolutie!

Exista postarea aia cu articolul din Adevarul in care securistu’ Boldisor – colegul turnatorului nenorocit Voiculescu, ne povesteste cu lux de amanunte cum a decurs sarlatania! Aveti postarea aia aici

Sa pornim de la premiza ca cisnadienii in perioada 1995-2000 – au trecut printr-o perioada extrem de gri! Au avut de suferit mult, au scarsnit putin din dinti dar fiind flamanzi si obositi de grija zilei de maine, au uitat sa ia vreo masura si sa ceara explicatii! Sa intrebe ce draccu’ i-a lovit asa crunt respectiv vinovatii sa plateasca!

Au stat Strugaru si Vasiu vreo cateva luni prin arestul judecatoriei Sibiu….si cu asta basta, s-au imbogatit cativa peste noapte, s-au trezit mari proprietari de terenuri. Apoi a venit (adus) un american sa cumpere ieftin si sa revitalizeze…fara succes…..el a vrut doar sa mai suga ce a ramas de supt…si a supt…dupa care a plecat! Aveti toata povestea in postarea din octombrie anul trecut!

Dar sa revenim la povestea cu cisnadienii si cine sunt ei acum…si cum s-a ajuns la aceasta involutie …din toate punctele de vedere!

Pai au plecat sasii dupa revolutie….apoi au plecat tinerii cisnadieni sa faca burgeri in germania la Mc  – majoritatea au plecat la burgerii dar altii mai harnici care nu stiau boaba de germana, au mers la „capsuni” in spania si italia, se intampla prin 1998-2000 marea masa dar continua si astazi aceasta migratie a tinerilor cisnadieni si nu numai tineri!

La acel moment existau niste stiri in ziare si televiziune cum ca Cisnadia este orasul chelnarilor si ospatarilor! Acest lucru il poate confirma insusi patronul de bar central Ghita Huja care pentru o mica spaga, a eliberat cateva sute de adeverinte de chelnar (aprx. 600)! Pai cum sa nu-l votezi..ca doar mi-a ajutat copilul sa ajunga la Mc.!

Erau necesare la dosar aceste adeverinte si pentru aceasta adeverinta erai gata sa-ti dai jumate din imparatie (imparatia constand dintr-un ajutor de somaj de Covtex)!

Deci au tot plecat cisnadieni din astia adevarati….nascuti si traiti la Cisnadie impreuna cu sasii! Cisnadieni in cuget si-n simtire care aveau inca strecurata in educatia lor de-acasa spiritul sasilor.  Deprins pentru simplul motiv ca au crescut si s-au educat pe langa ei! Probabil de aici si atractia spre burgeri si carnati nemtesti!

Da, dar cine i-a inlocuit pe acesti sasi si pe tinerii cisnadieni plecati spre mai bine?!

Pai aici este cheia si explicatia fictiva prin care au aparut majoritarii, prin care Cisnadia s-a manelizat….votantii hujieni!

A doua debarcare a sudistilor la Cisnadie!

Venind cu pluta pe Olt!

Da, e a doua debarcare! Prima s-a desfasurat in vremea lui Ceasca cand au fost aduse mai cu voie mai cu insistente….camioane intregi de pasuniste pentru a fi angajate la Textila! La caderea Textilei …unele s-au retras inapoi in regat povestindu-le vecinilor de „pamantul fagaduintei de pe malul Argintului”

Dar majoritatea fetelor venite sa munceasca la Textila si Matasea au ramas la Cisnadie formandu-si familie mixta! Sas cisnadian + pasunista = copil cisnadian istet cu atractie catre burgeri!

Auzind ca stramoasele lor au razbit la Cisnadie si traiul e mult mai usor…dupa anul 2001 s-au observat mai multe plute pe Olt care veneau spre Talmaciu! Au debarcat la Talmaciu…s-au uitat putin in jur, Romanofiru’ era falimentar…la Faurecia tocmai se incheiase sezonul de angajari lunare….au observat ei ca lipseste „Turnul sasilor” cum l-i se povestise de catre stramoasii intorsi la vatra…si au plecat mai departe pe drumul national!

Au ajuns  in Sibiu…au crezut pe moment ca au ajuns in Germania….era cu teatru…cu jazz….cu spectacole de strada…se vorbeau mai multe limbi din alea auzite de ei la televizor…era despre alt nivel de civilizatie si cultura…s-au speriat!

Noroc cu unul dintre ei mai istet, priceput in IT, care si-a upgradat busola facand GPS din ea…care le-a zis:

” Furam sabotati bre, Cisnadia-i mai la stanga, lasati plutele aici ca nu incap pe Valea Argintului unde mai pui ca-i si plina de cacat….haideti dupa mine!” …si-au luat-o incet per pedes….spre Ciresica!

Noroc ca era cald si nu erau ploile astea de-acum, ca saracii erau in slapi…aveau treninguri foita pe care scria mare si la vedere FUBU, NIKED, ABIBAS, etc…..ascultau manele in casti si rontaiau seminte!

Au intrat intrat in Cisnadie si au fost mega-impresionati de trandafirii de pe Dealul Sibiului….parca fusesera pusi acolo special pentru ei! Apoi au vazut trecerile de pietoni alb-rosii ca in Need for Speed….si si-au zis… aici e de noi, bre!

Intrare fara Heltau Cis Centru August 2012 centru Centru Centru1

Erau impresionati de tot ce sclipeste, de tot ce este mare si de prost gust! Erau foarte usor de impresionat avand in vedere ca in satele lor vedeau doar niste carute pricajite cu vreascuri lasand in urma doar colb!

Nici nu trebuiau sa se integreze, fiind multi …si-au impus repede stilul de viata, „valorile”, cultura, moda, tot!

Cisnadienii saracii…. fiind depasiti numeric, tineretul fiind plecat prin tari straine….au fost nevoiti sa preia acest nou curent care era mult mai la indemana, se baza pe oportunism, pe lipsa de educatie, pe un soi de „experienta de viata” care dadea impresia de istetime….era despre seminte, slapi, manele, bere la pet si treninguri foita!zic!

Micii intreprinzatori cisnadieni din comert, s-au adaptat imediat dand fuga la „Dragonul Rosu” si aducand marfa ieftina, sintetica si de prost gust…pai dintr-o data crescuse cererea cacaturi …de ce sa nu le dam cacaturi?!

Imediat s-a schimbat si reprezentarea in administratie, fiind promovate non-valorile, „smecherii”, profitorii de ocazie, cumetriile, grobianismul, sarlatanii…s-au cocotzat pe posturi de conducere absolut democratic si prin votul „poporului cisnadian de tip nou”…dupa care si-au instalat rudele in posturile de functionari…pe concurs de imprejurari …alunecoase!

Si sa nu o mai lungim….cam asta ar fi o explicatie absolut fictiva dar pertinenta, a faptului ca am ajuns aici! Aici in aceasta mediocritate…care colcaie de meltenism! Greu vom iesi….si niciun caz nu vom iesi din asta prin acceptarea acestor non-valori….niciun caz multumindu-le cu capul plecat…..ca ne lasa si pe noi sa ne manifestam cultural sau social…pe banii nostrii!

Daca ati observat in pozele de mai sus…intrarea in Cisnadie…fara placuta Heltau!

S-au facut ca au uitat-o …dupa ce au „rebranduit” cisnadia hujiana….semn ca se tem de valorile sasilor…vor sa stearga aceste reminescente ale bunului-simt, ale ordinii si discplinei….

Datoria noastra este sa le reamintim, chiar de suntem putini!!!

Am insistat intr-un mod aproape injurios, in postarile anterioare , ca placutele cu Heltau sa revina! Le-au repus inainte de intalnirea sasilor …sunt micutze, dar au reaparut semn ca inca mai avem ceva de spus!

Au incercat sa-si asume acea intalnire a sasilor simtind mirosul electoral al acestei actiuni….cica in fituica aia editata de primarie pe banii mei „Cisnadie Azi”,  a aparut saptamana trecuta un articol elogios despre huja si cum a reusit el sa-i aduca pe sasi sa se intalneasca la Cisnadie…in poza articolului despre sasi apare cica un boschetar cisnadian alcolist, cu barba alb galbuie! E clar ca imbecilul fotograf primarios l-a luat drept sas! E clar ca noi veniti astia aciuti prin primarie, habarnau cum arata sasii si improvizeaza…dar daca nimeni nu-i taxeaza …nu inseamna ca nu sunt idioti!

Nu o sa multumesc pentru punerea placutelor….nu-i normal sa multumesti pentru normalitate…ci mai mult o sa intind coarda si o sa le spun imbecililor ca HELTAU trebuie scris cu caractere cel putin la fel de mari ca CISNADIE!

Aceasta scurta istorie romantata, vine ca si un raspuns dat unor cisnadieni, oarecum frustrati de faptul ca Cisnadianu’ Turmentat doar scrie blog sub pseudonim si nu intra in politica! Doar critica fara sa faca „ceva constructiv”…fara sa iasa in fata sa-si asume o candidatura…sa incerce macar sa cerseasca votul „cisnadienilor” dupa care sa arate ca-i mai bun decat acesti asa zisi imbecili – (parerea mea umila de Turmentat) si-mi permit sa-i numesc asa fara sa clipesc, pentru ca stiu ca-s imbecili si nu gresesc cu nimic spunadu-va si voua acest secret! 🙂

As completa doar cu un fapt divers din viata lui Einstein, caruia la un moment dat, i se propusese presidentia Israelului, iar Einstein a refuzat, deloc diplomatic…. afirmand ca: „politica te condamna la mediocritate, iar atunci cand faci o munca de cercetare si o faci bine,  este absolut de neconceput  sa renunti si sa intri intr-un domeniu care prin definitie te plafoneaza la mediocritate”

….sa fiti cu minti …ca CT nu e Einstein…. 😉  iar restul…. e apa de ploaie!

10 gânduri despre „Scurta istorie romantata a Cisnadiei moderne, multilateral involuata!

  1. faina treaba ,fain osag, promovam rasismul dle Cetateanu’!Ai auzit de DACIA si Dacii liberi …nu-s rasist si nu promovez rasismul dar unii daca ne-au invatat limba sa se simta totusi MUSAFIRI! atunci cand incearca sa ne invrajbeasca!

  2. …stii ce este interesant …? daca edilii care s-au perindat pe la conducerea primariei au fost ” sudisti ” sau bastinasi, ca mult „…bine’ au facut obstii

  3. Dar majoritatea fetelor venite sa munceasca la Textila si Matasea au ramas la Cisnadie formandu-si familie mixta! Sas cisnadian + pasunista = copil cisnadian istet cu atractie catre burgeri!

  4. Nu stiu daca este locul potrivit pentru asta dar tocmai am citit: http://adevarul.ro/news/eveniment/peste-40-primari-judetele-sibiu-constanta-fost-declarati-incompatibili-1_51d3c55bc7b855ff56f68e91/index.html

    „Din judeţul Sibiu, primarii care se află în stare de incompatibilitate sunt:
    4. Gheorghe Huja: primar al oraşului Cisnădie, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iulie 2012 – 10 iunie 2013”

    Ma intreb cum de numai asa o perioada scurta.

  5. Turmentatule daca nu vin regatenii,moldovenii ,SA FI SIGUR ca ramine loc gol si ne invadeaza gusatii,rasinarenii ,s-au eventual poplacenii ,si cite un sibian restant la plata intretinerii ,convins intr-un fel sa se mute la noi in oras ,pentru vezi doamne ca este traiul m-ai SUPORTABIL .

  6. …daca ai stii citi Cisnadieni si nu numai, a dus pluta la Bucuresti ….Bucuresteni ,…neaosi fiind 15 % dupa aultimul recensamint…
    asculta manele cu geamul masinii lasat,,,asa cum fac ei si pe aici , ca numai asa se explica locul lasat liber pt,…sudisti in Cisnadie…

  7. CRED CA NU AI FOST TURMENTAT CAND AI SCRIS ACEST MATERIAL……TURMENTATI SUNT CEI CE-L CITESC SI ACCEPTA SITUATIA, ACCEPTA CA AU AJUNS AICI…. IN ACEST PUNCT MORT…
    DA…..FELICITARI PENTRU ARTICOL…..
    SA SPERAM SI SA ACTIONAM…..PENTRU A DEPASI PUNCTUL MORT.

  8. sant de acord cu tine iti dau dreptate citesc cu drag ceea ce postezi normal ca pleaca tineri ptr ca huja i indeamna de a pleca eu pot confirma acest lucru fiinca am fost in audienta la el cu baiatu si ne-a spus in fata ca viitorul lui e „AFARA”

  9. c t vrem sa stim unde se va amenaja terenul de golf pe meleagurile cisnadiene de catre dana si ilie vonica , ,tribuna 1 iulie

  10. Intr-un sat din Ardeal, oamenii se plang primarului….
    – La noi in sat, a sosit de cateva saptamani, un individ si toate femeile din sat sunt inebunite dupa el.
    – Si… nu ati luat masuri ?
    – Ba da, dar oricat am masura, tot a lui e mai mare!

    Sistemele de valori sunt percepute in functie de mentalitate. 🙂

Comenteeeeezi?!