Primarele îl știm, așteptăm Vicele!


Nu o să vorbesc despre rezultatele alegerilor, le știți toți, au curs postările pe această temă și erau oarecum anticipate. Surpriza plăcută a fost că au dispărut din peisaj niște personaje care erau în plus (nu e vorba despre partidul PLUS – ăștia de-abia acum au apărut)

În schimb prezența la vot a fost dezamăgitoare, a crescut populația Cisnădiei de avem acum 19 consilieri în loc de 17 dar prezența la vot a scăzut vertiginos.

E clar că oamenii sunt dezamăgiți de politichie atăt la nivel local cât și la nivel central și nu iși mai pun mare bază în politichiști. Poate că ne-am bazat prea mult pe politicieni și poate că e vremea să ne bazăm mai mult pe asociații comunitare, adică să ne asociem în grupuri mici și să facem lucruri mari – Vezi asociația aceea din Cisnădioara care-și deszăpezesc singuri. Mai greu e să-ți bagi apă și canalizare printr-o asociație sau să asfaltezi o stradă – dar nu-i imposibil!

Și atunci se naște întrebarea la ce mai plătim taxe și impozite dacă nu se întorc în servicii și infrastructură?!

E ilar și rușinos ca în 2020 să vorbim, să avem promisiuni electorale despre apă potabilă și canalizare. Asta spune multe despre ce au făcut administrațiile locale timp de 30 de ani!

Au furat și atât – ar spune unii! Alții ar spune că au furat dar măcar au făcut ceva! Ce? Fântâni arteziene, statui și panseluțe! Ei bine ăștia din urmă sunt mai vinovați decât primii!

Dar să revin la cei aprx. 7.000 de cisnădieni care au votat și au hotărât soarta tuturor celor 19.000 de cu drept de vot. Ei bine cei 7.000 ar merita mai mult decât restul pentru că ”și-au riscat viața” să vină la vot în vreme de pandemie.

Acum e rândul celor aleși să livreze! Deocamdată au mulțumit frumos alegătorilor și urmează să facă înțelegeri pe sub masă sau pe deasupra mesei pe tema majorității în consiliu respectiv asupra viceprimarului, care se va alege la prima ședință de consiliu local.

Și cum ziceam în titlu, primarul îl știm și aici nu există locul doi sau trei. Există un câștigător și nouă looseri! Se pare că looserii nu știau asta când au intrat în cursă și sperau la ceva coronițe pentru locurile 2 și 3. Ei bine nu-s nici măcar coronițe! Toate voturile acelea sunt irosite și se coboară la voturile încasate pe lista de consilieri.

Cine cu cine să se alieze pentru a forma o majoritate care să dea viceprimarul ?! Asta e întrebarea zilei! Eu zic că e supra-apreciată pentru că nu e importantă această funcție atâta timp cât nu ai niște parteneri stabili în menținerea acelei majorități. Degeaba ai viceprimar, dacă pierzi majoritatea. Degeaba ai majoritate dacă nu ți se pun în aplicare proiectele – există o grămadă de portițe legislative prin care primarul se poate eschiva de la punerea în aplicare a proiectelor. Degeaba te plângi electoratului tău format din 1900 respectiv 600 sau 400 de cisnădieni că nu poți livra ceva palpabil, promis în campanie, că lumea e sătulă de lamentări și așteaptă lucruri simple și anormale în 2020 – acestea trebuiau rezolvate demult și anume canalizare, apă, asfaltări de calitate, grădinițe, școli, micșorări de taxe.

Degeaba ai majoritate și viceprimar dacă nu ai președinte de ședință și care dacă iți este ostil nici măcar nu poți să-ți exprimi punctul de vedere – să te audă electoratul că ai încercat și să-ți acorde circumstanțe atenuante!

Ei bine primarul are o putere foarte mare și din păcate pentru unii votanți și din fericire pentru alții – cam 50% în fiecare tabără ne-am ales cu același primar care zic unii ”a furat dar a și făcut” iar alții ”a furat și atât”! Adevărul este undeva la mijloc, ….sau la DNA, dar până nu avem vreun semnal de acolo….vorba aia ”negustor cinstit” se numește!

Sunt lucruri care cei noi intrați în politichia cisnădiană, nu le știu! E aproape imposibil să îți realizezi proiectele promise dacă ai un primar ostil chiar să ai majoritate fragilă și viceprimar…. și despre asta este politica, despre coabitare, despre negociere în interesul cetățenilor! Nu mai e despre orgolii ca înainte de alegeri, nu mai e despre ăia răi și ăia buni….toți sunt răi și buni în același timp! doar că la Cisnădie încă nu se face politică ci doar politichie!

Astea fiind zise dau START negocierilor!

3 gânduri despre „Primarele îl știm, așteptăm Vicele!

  1. nu se putea sa iasa altfel…,
    zglobiul primar avea multe taskuri deschise si era pacat sa se rupa pisica
    s-a resetat ciclul administrativ si putem spune ca avem primar nou cu stend nou
    se vor deschide taskuri noi si ce sa vezi ca printre ele se va intampla o statuie noua, gurile rele spun ca va fi un fel de repetitie la mihai viteazul calare pe calul lui. Unii zic ca noua regurgitare il va intruchipa chiar pe huja calare pe mihai viteazu care va ramane calare pe acelasi cal, va fi simbolul inductiei matematice complete si lumea va intelege cine este servus cu matematica, atat elementara cat si electorala.
    Zic si eu Doamne-ajuta.

    1. opakinside, is back! Fenc U! Sa știi ca îmi era dor de comentariile tale. Și ca să completez acel grup statuar supraetajat, trebuie menționat că stă calare pe-o bilă! Ei bine, acea bilă, practic un punct de sprijin care poate răsturna universul hujian, sta la baza tuturor lucrurilor că și punctul acela suporta el cât suporta dar plesnește la un moment dat, căci știm tot din științele exacte cum e cu Bing bangu!

Comenteeeeezi?!