Scurta retrospectiva a alegerilor din Cisnadie din ultimii 16 ani


„Un popor care nusi cunoaste trecutul e condamnat sal repete„. (Nicolae Iorga)

Mai jos aveti o lista cu primarii din ultimii 20 de ani din Cisnadie

Primarii orașului

  • 1992 – 1996 – Roberto Dietrich, PNL
  • 1996 – 2000 – Adrian-Doru Cristea, Independent
  • 2000 – 2004 – Dan Barsu, de la PD
  • 2004 – 2008 – Johann Krech, de la FDGR
  • 2008 – 2012 – Johann Krech, de la FDGR
  • 2012 – 2016 – Gheorghe Huja, de la USL
  • 2016 – 2020 – Gheorghe Huja, de la PNL

La o scurta analiza a acestei liste putem observa ca primarii pe care i-a avut Cisnadia intre 1992 si 2000, acum parca 1000 de ani, se afla Dietrich si Doru Cristea care si astazi se tin de ciolan….in fine ciolanel avand in vedere ca Cisnadia e un sat cu pretentii de oras.

Nu stiu nimic din realizarile lui Dietrich si nici a lui Cristea de pe vrmea cand ei erau la carma orasului dar nici ulterior cand au fost consilieri locali. Astazi Cristea este pe lista PNL la consilieri, pe loc eligibili (zic ei)  iar Dietrich a fost tras pe linie moarta fiind pentru prima data cand nu apare pe lista PNL la consilieri in ultimii 20 de ani. Nu stiu de ce. Nu am informatii, nu comentez si nici nu speculez, deocamdata!

De la don dr. Barsu a ramas acea imagine cu jardinierele de beton vopsit alb/rosu puse pe centru despartind benzile de circulatie – un fel de „sensurile giratorii fara niciun sens” de acum. Dar a mai ramas ceva memorabil si anume „Zilele Cisnadiei” din 2004 cand am sarbatorit 800 de ani de atestare documentara. A fost pentru prima si ultima data cand sarbatoarea de 3 zile si 2 nopti, s-a tinut in centru, in fata primariei.

Atunci am avut sentimentul ca Cisnadia poate fi oras cu pretentii de oras. A avut un iz aparte, european! A tinut exact 3 zile si 2 nopti! Dar repede s-a risipit acest iz si ne-am intors la manelism si sarbatori campenesti.

Ulterior aceasta sarbatoare s-a manelizat,asa cum am spus, s-a mutat din nou in Parcul Magura devenind sarbatoare campeneasca.

Am vagi amintiri de la alegerile din 2004 cand a gastigat prima oara Krech. Stiu ca s-a votat atunci sentimental toata lumea fiind cu gandul la Iohannis si la harnicia sasilor de odinioara, dar ce sa vezi, ca a iesit Hans im Glueck primar si s-a terminat! Tin minte ca si atunci s-a balacarit cu Whoojah pe unde s-au prins dupa care au batut palma si au facut echipa primar-viceprimar de nu mai stiai exact cine e primarul si cine vicele.

Ei bine in momentul acela au inceput sa schimbe oamenii din primarie si sa isi aduca finii si afinii . E drept ca trebuia facuta curatenie pentru ca venea dupa o adminsitratie PSD (Barsu trecuse din PD in PSD pe final de mandat)

Daca isi aduceau finii si afini pe criterii de competenta, nu era bai, dar au intrat atunci in primarie tot felul de neaveniti care nu stiau sa faca nimic – veneau in general pensionari de 40 de ani din zona armatei, care facea restructurari/pensionari pe banda rulanta si pe bani grei (salarii compensatorii) si toti militareii astia puturosi cu burtile pline de la popota se duceaa catre administratiile locale.

A venit campania din 2008 cand din nou Kreh si Whoojah au mimat o balacareala de toata frumusetea intre ei, ramanand dupa alegeri amandoi pe functiile de dinainte, cu mentiunea ca Whoojah era din nou cel de pe locul 2. Au continuat jafu….scuze…dezvoltarea Cisnadiei din punct de vedere al vopsirii gardului si aici ma refer la chestii de fatada – fantani arteziene, renovare parc in fata primariei, vopsit borduri alb-rosii, etc.!

Ei bine a venit si campania din 2012 care a fost cea mai plina de rahat campanie din cate am vazut. Kreh a pierdut putin din norocul chior sau a fost convins de Whoojah sa il lase”si pe el o tura in fata” sau a fost santajat sau a fost tras mai in spate de FDGR-ul sibian….nu stim….nu comentam…doar speculam pana se gandeste cineva sa ne spuna ce s-a intamplat – doar asa pentru a scrie in cronica Cisnadiei.

Tot la aceste alegeri in 2012 i-a venit randul lui Vintila, care era sef la PSD Cisnadie pe vremea aceea, sa sara la cap! Asta dupa ce Vintila o freca prin consiliu in opozitie. Nu a fost sa fie, pentru ca atunci Ponta si cu Crin au dat mana peste tara si a aparut cea mai toxica alianta, numita USL.

Moment la care Whoojah si cativa pedelici au sarit in barca PNL respectiv alianta USL lasand in urma in PDL cativa nemultumiti ca Prica, Bobeanu, si altii ….care in acea campanie el rect orala i-au sarit la gat lui Whooja, de mie imi era mila de el!

Acum sunt toti bine-mersi in PNL si pupa poala whooji si whoojah pupa poala mea!

Atat i-a trebuit lui Whoojah ca sa poata unelti, in stil caracteristic, pentru a-l debarca pe Vintila de la PSD instalandu-se el ca si candidat al aliantei USL la alegerile locale.

Atunci a fost sansa lui Vintila care tot pe fond emotiv al pensionarilor ca vezi tu doamne „saracaul Vintila”…. a fost cat pe ce… dar nu i-au suras astrele si cu o diferenta de 15,17, 25 de voturi (se vehiculeaza mai multe cifre) a castigat Whoojah instalandu-l din nou pe Kreh in fotoliul de viceprimar (probabil ca rasplata ca nu a mai candidat)

Cisnadia a continuat sa creasca, mai ales casele si averea celor doi amici Whoojah-Kreh dar si averile si casele finilor si afinilor pusi pe diverse posturi in administratia locala. Nu mai povestesc ca s-a vorbit la vremea aceea destul despre asta…dar degeaba!

A venit campania din 2016 cand a fost ceva vanzoleala dar mai putina decat in 2012 pentru ca nu mai exista contracandidat serios. Dintr-un singur tur de scrutin, sansele erau mici sa-l mai scoti pe Whoojah si clica lui din administratia publica locala.

Vintila nu mai avea putere, era la PER isi lingea ranile din campania trecuta. Whoojah atrase-se deja pensionarii de partea lui prin mesele anuale care le dadea in cort la Simba.

Degeaba s-au agitat cativa PERuani gen Kieltsch si Muntean sa muste din dujman ca s-au dovedit a fi doar schelalaituri de catzelusi.

Astfel a luat Whoojah un nou mandat cu o majoritate lejera in consiliu – toti oameni de plastilina fara coloana. Dupa care i-a cumparat si pe PER-uanii amintiti mai sus, care latrau la luna.

Si asa ne-am pomenit cu alta realizari marete de care unii se rusineaza iar altii se mandresc, cum ar fi statuia lui Mishu din centru, poarta maramuresana, echipa de handbal de 2 mil. eur pe an, SPA pagubos, si multe multe altele.

Structura actuala a consiliului local

Str

Ma opresc aici pentru ca e prea mult si de trista amintire. Iar toate aceste lucruri sunt povestite pe blog de inaintasii mei.

O sa incep in curand o analiza turmentata a candidatilor la postul de primar si consiliu local pentru ca am vazut ca au aparut listele.

Pana atunci…

Sa fiti cu minti si sa nu repetati trecutul!

Un gând despre „Scurta retrospectiva a alegerilor din Cisnadie din ultimii 16 ani

  1. Hai sa iti zic eu mai exact cum a fost atunci cu Vintila in 2012 ! Ca io stiu :)) El o sarit peste noapte din PSD in PUER ( cred ca asa se numea,sau ceva de genu ) asta in timpul in care mai exista si PER . Pe lista, au fost deci doua partide ecologiste cu nume asemanatoare . De aici si confuzia si nereusita lui Vintila . Adevarul e ca nu au fost „astre” , ci doar niste bosorogi care au confundat locul de dat cu stampila … rezultatul – 25 de voturi fata de Huja . A fost dupa parerea mea cea mai tare lupta din ultimile 3 campanii electorale . Si nu pentru ca era Vintila cesti ce mare candidat sau superman, ca nu era …

Comenteeeeezi?!